Een extractie van een tand of kies is een andere benaming voor het trekken van uw tand of kies. De extractie van een tand kan door Glimlach! Tandzorg worden uitgevoerd of wanneer nodig door een kaakchirurg. Er zijn diverse redenen om een tandextractie uit te voeren. Denk aan het creëren van ruimte voor bijvoorbeeld een beugel. Verstandskiezen worden bij veel mensen getrokken wanneer deze bijvoorbeeld scheef groeien, onder het tandvlees zitten of ontstoken raken. Tot slot is een reden voor de extractie van een tand of kies dat deze door een aandoening niet meer vastzit in het kaakbot, een tand is aangetast of dat een tand te ver is afgebroken en niet meer te herstellen is.
Voorbereiding tandextractie
Om u goed voor te bereiden voor het trekken van uw tanden kunt u zelf ook een aantal dingen doen. Voor veel mensen is het spannend en kan het onrust brengen om een tand te laten trekken. Dat is niet nodig, de pijn valt over het algemeen best mee, de behandeling wordt regelmatig uitgevoerd en kan hierdoor ook snel uitgevoerd worden. Allereerst is het belangrijk om voorafgaand aan de behandeling genoeg te eten en uw geneesmiddelen in te nemen zoals voorgeschreven. Meld van tevoren wel aan uw zorgverlener welke medicijnen u gebruikt. Wanneer u bijvoorbeeld bloed verdunnende medicijnen slikt kan het in overleg verstandig zijn om tijdelijk te stoppen.
Hoe werkt een extractie?
Voordat de behandeling zal worden uitgevoerd zal er eerst een foto van uw gebit gemaakt worden. De foto zal worden bekeken door de tandarts om te bekijken hoe de wortels lopen en of er eventueel een risico is dat de tand of kies zal afbreken. Wanneer de tandarts de behandeling niet kan uitvoeren zal u doorverwezen worden naar een kaakchirurg.
Op de dag van de tandextractie zal u voorafgaand aan de behandeling een plaatselijke verdoving toegediend krijgen. Wanneer deze goed is ingewerkt zal de tand of kies losgewrikt worden voordat deze getrokken wordt. Tot slot wordt de wond indien nodig gehecht en mag u weer naar huis.
Nazorg extractie tand
Na het trekken van de tand is het verstandig om de eerste 6 uur geen hele warme of koude dranken te drinken. Spoel de wond de eerste dag ook nog niet schoon om het bloed goed te laten stollen. In sommige gevallen krijgt u een spuitje om vanaf de tweede dag de wond schoon te spoelen na een maaltijd. In de spuit kunt u het beste lauwwarm (zout) water doen om ontstekingen te voorkomen. Alcohol drinken en roken is ook af te raden in verband met de genezing van de wond. Wanneer u een gaasje ontvangt na de behandeling om op dicht te bijten kunt u deze na ongeveer een half uur weggooien. Hechtingen zullen in de meeste gevallen zelf oplossen.
Na de behandeling kunt u pijn ervaren, dit is normaal en kan ongeveer een week aanhouden. Indien nodig kunt u de pijn bestrijden met een paracetamol. Bij nabloedingen is het verstandig om een half uur stevig dicht te bijten op een zakdoek of een gaasje. Mocht de bloeding hierna niet stoppen is het verstandig contact op te nemen met de tandarts of kaakchirurg.
Verzekering extractie
De tandextractie is niet opgenomen in het basispakket. Voorafgaand aan de behandeling zijn de exacte kosten nog niet bekend. Tijdens de behandeling kunnen er namelijk afwijkende handelingen worden uitgevoerd dan van tevoren wordt verwacht. De tandarts kan vooraf dus alleen een indicatie van de kosten geven. Met een aanvullende tandartsverzekering is het mogelijk dat de kosten wel vergoed worden. Het is dus verstandig om dit vooraf goed te bekijken en eventueel te overleggen met uw zorgverlener.
Heeft u aanvullende vragen over het trekken van tanden of kiezen? Neem dan contact met ons op. Iedereen kan bij Glimlach! Tandzorg terecht voor onder andere periodieke controle, mondhygiëne, doorzichtige beugels, implantaten, het bleken van tanden en dus ook voor de extractie van tanden of kiezen.