Wat wordt verstaan onder restauratieve tandheelkunde?

Restauratieve tandheelkunde wordt ook wel reconstructieve tandheelkunde genoemd. Het betreft het opnieuw opbouwen van verloren tandweefsel. Dit kan voortkomen door bijvoorbeeld gaatjes (caries), slijtage aan tanden of kiezen of het verliezen van tanden. Een tandarts moet apart opgeleid zijn om restauratieve tandheelkunde uit te mogen en kunnen voeren. Er zullen diverse directe of indirecte restauraties uitgevoerd worden.

Wat doet een restauratief tandarts?

Een restauratief tandarts stelt een gecompliceerd behandelplan op en zal in sommige gevallen de meeste of soms alle behandelingen uitvoeren. Sinds 2015 is de specialisatie Restauratief Tandarts erkend door de Nederlands Vlaamse vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde, ook wel de NVvRT genoemd. De erkende restauratief tandartsen zijn toen opgenomen in een register.

De weg naar een gezonde mond

Een gezonde mond en gebit zijn belangrijk voor onze algehele gezondheid en zelfvertrouwen. Helaas zijn er veel mensen die met meerdere gebitsproblemen te maken krijgen, zoals verloren tanden of kiezen, matige vullingen en tandvleesproblemen. Bij deze combinatie van problemen is het opstellen van een complex behandelplan noodzakelijk.

Tijd voor herstel met complex behandelplan

Een complex behandelplan is een overzicht waarin wordt beschreven welke behandelingen nodig zijn om de gebitsproblemen op te lossen en door welke tandarts of specialist deze behandelingen uitgevoerd moeten worden. Het is een samenwerking tussen verschillende tandartsen en specialisten om te zorgen voor een optimaal resultaat.

Bij het opstellen van een complex behandelplan zal er worden gekeken naar de aard van de gebitsproblemen en de beste oplossing hiervoor. Afhankelijk van de aard van het probleem, zal er worden besloten welke tandarts of specialist het beste in staat is de behandeling uit te voeren.

Wat gebeurt er wanneer u niet op tijd naar de restauratief tandarts gaat?

Wanneer gecompliceerde gebitsproblemen niet tijdig opgepakt worden kan dit leiden tot vroegtijdig verlies van gebitselementen. Daarnaast kun je klachten als slecht kauwen ervaren en kan dit het aanzicht beïnvloeden.

Directe en indirecte restauraties bij restauratieve tandheelkunde

De restauraties van het gebit kunnen worden gedaan op een directe of indirecte wijze. Een directe restauratie betreft bijvoorbeeld het maken van composietvullingen. Een indirecte restauratie betreft het maken van porseleinen facings of kronen. Wanneer gebitselementen volledig verloren zijn kunnen deze het beste worden vervangen door indirecte restauraties. Denk hierbij aan een brug of een kroon op een implantaat.