Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees, waarbij ook het steunweefsel (kaakbot, tandvlies en wortelcement) rondom de tanden en kiezen is aangetast. De beginfase kenmerkt zich vaak door afwezigheid van klachten en de ziekte kan dus vaak ongemerkt ontstaan en verergeren. De tandarts controleert daarom bij elke periodieke controle op tekenen van parodontitis. Als parodontitis onbehandeld blijft, zal het steunweefsel verder afbreken, met het gevolg dat tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk zelfs verloren gaan. Ook kan deze ontsteking bijdragen aan een slechte adem, ook wel halitose genoemd. Een slechte adem en het verlies van tanden en kiezen hebben een groot effect op de functionaliteit en esthetiek van de mond, en daarmee op het welbevinden van de patiënt.

Verstoring van de balans tussen de afweer en de aanwezigheid van bacteriën is de reden dat mensen parodontitis krijgen. Deze verstoring kan verschillende oorzaken hebben. Zo wordt parodontitis binnen sommige families vaker gezien en gaat men er vanuit dat erfelijkheid een rol speelt in de gevoeligheid voor het ontwikkelen van parodontitis. Daarnaast zijn ‘lifestyle’ factoren, zoals onvoldoende mondhygiëne, roken, stress, ongezonde voeding en overgewicht belangrijke oorzaken. Ook de aanwezigheid van bepaalde type bacteriën en tandsteen kunnen de ontsteking uitlokken en verergeren. Als laatste blijkt ook steeds meer dat andere ziekten (bijv. suikerziekte, reuma, etc.) de weerstand negatief beïnvloeden en ook de gevoeligheid voor parodontitis verhogen. Bij veel mensen met parodontitis wordt vaak een combinatie van bovenstaande factoren aangetroffen.

Hoe herken je Parodontitis?

Wilt u een idee krijgen of u mogelijk een verhoogd risico heeft op parodontitis? 

Doe nu de test

 

*Het onderzoek waarop deze test is gebaseerd is uitgevoerd door onderzoekers van de sectie Parodontologie ACTA. A rapid, non-invasive tool for periodontitis screening in a medical care setting (2019) – Martijn Verhulst, Wijnand J. Teeuw, Sergio Bizzarro, Joris Muris, Naichuan Su, Elena A. Nicu, Kamran Nazmi, Floris J. Bikker & Bruno G. Loos

Behandelingen

Eerste consult

Door uw tandarts is er bij de laatste periodieke controle parodontitis (een ernstige vorm van tandvleesontsteking) geconstateerd. Op advies van uw tandarts bent u daarom doorverwezen naar de tandarts-parodontoloog. Tijdens deze eerste afspraak zal de conditie van uw tandvlees uitgebreid worden bepaald met behulp van een zogenaamde pocketmeting. Indien nodig zullen er ook röntgenfoto’s gemaakt worden om daarmee de situatie goed in beeld te brengen. Daarnaast zal een inschatting gemaakt worden van de mogelijke risicofactoren (algemene gezondheid, erfelijkheid, ‘lifestyle’, etc.) die ervoor gezorgd hebben dat u parodontitis ontwikkeld heeft. Na dit uitgebreide onderzoek zal in overleg met u een passend zorgplan worden opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen. Het doel hiervan is om de tandvleesontsteking te verhelpen en daarmee uw mondgezondheid weer te optimaliseren.

Vaak start de parodontale behandeling met een initiële (niet-chirurgische) fase. Deze behandeling wordt bijna altijd door de mondhygiënist uitgevoerd. Het doel van deze behandeling is om zoveel mogelijk oorzaken van parodontitis positief te beïnvloeden. Waarbij voornamelijk aandacht besteed wordt aan het optimaliseren van de mondhygiëne en indien nodig stoppen met roken en het verbeteren van het voedingspatroon.

Een groot deel van de behandeling zal de mondhygiënist gebruiken om uw gebit optimaal te reinigen. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig. Elke reiniging zal gepaard gaan met een uitgebreide evaluatie van de mondhygiëne en indien nodig ontvangt u een persoonlijke instructie. Een optimale mondhygiëne draagt in belangrijke mate bij aan het succes van de behandeling.

Tijdens de herbeoordeling wordt met behulp van een zogeheten pocketmeting het resultaat van de initiële behandeling geëvalueerd. In de regel gebeurd dit 3 maanden na de laatste initiële behandeling. Aan de hand van deze evaluatie wordt beoordeeld of het tandvlees weer gezond is. Soms blijkt dat er nog restontsteking aanwezig is. In overleg met u wordt gekeken wat daar de mogelijke oorzaken van kunnen zijn. Factoren als de algemene gezondheid en ‘lifestyle’ (o.a. mondhygiëne en roken) zullen opnieuw worden besproken en indien nodig geoptimaliseerd. Op basis van deze herbeoordeling wordt met u een vervolgtraject besproken om het behaalde resultaat te behouden en/of te verbeteren.

Bij ernstige parodontitis is de initiële behandeling vaak niet voldoende om alle problematiek op te lossen en is een operatieve tandvleescorrectie geïndiceerd. Veelal zijn dit tanden en kiezen die tijdens de voorgaande behandelingen onvoldoende bereikbaar zijn voor u en de behandelaar. Door middel van chirurgie, een zogeheten flapoperatie, wordt de resterende ontsteking weggenomen en de tand of kies optimaal gereinigd. Ook is het mogelijk om de onregelmatige vorm van het aangetast kaakbot te corrigeren. Na de ingreep wordt het tandvlees gehecht. De hechtingen worden na 1 à 2 weken verwijderd. Gedurende deze weken wordt de mondhygiëne ondersteund met een spoelmiddel. Meestal is het tandvlees al na 1 week genezen. Na 3 maanden wordt de conditie van het tandvlees opnieuw geëvalueerd.

Het doel van de nazorg is om de behaalde gezondheid van uw tandvlees te behouden. Om dit te bereiken is een regelmatig bezoek bij de mondhygiënist nodig. De tandarts-parodontoloog adviseert u na aanleiding van de evaluatie wat de wenselijke frequentie is. Tijdens de nazorg wordt het gebit professioneel gereinigd. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de algemene gezondheid en ‘lifestyle’ factoren. Een goede mondhygiëne is niet alleen noodzakelijk tijdens de behandeling maar is ook essentieel voor de toekomst. Uit onderzoek is gebleken dat dit alleen goed lukt als de tandarts of mondhygiënist u regelmatig controleert en begeleidt. De gezondheid van het tandvlees wordt daarom ook periodiek door de tandarts-parodontoloog geëvalueerd om de stabiliteit te waarborgen. Bij Glimlach! Paro is er een nauwe samenwerking tussen de mondhygiënist en tandarts-parodontoloog. Mocht er tijdens een nazorg behandeling aan de stabiliteit van de mondgezondheid getwijfeld worden dan zal de tandarts-parodontoloog eerder geconsulteerd worden dan de voorgestelde periodieke evaluatie.

Over Glimlach! Paro

Bij Glimlach! Paro werken tandheelkundige professionals die kwaliteit en een goede service combineren met een glimlach. Maak kennis met het zorgteam.

M. (Moaad) Alami, MSc

Tandarts parodontoloog implantoloog

Kelly Verbiest

Mondhygiënist

Kim Simons – Vis

Mondhygiënist

Mahsa Ali

Mondhygiënist

Fatine Ghoulem

Mondzorgkundige i.o

Sanne Marelis- van den Berg

Paro nazorg assistent

Saphira Colenbrander

Preventie assistent, Assistent

Sabrine Ghoulem

Mondhygiënist

Petra

Assistent

Glimlach! Paro is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen voor tandartsen, mondhygiënisten, parodontologen en implantologen

Verwijsformulier

Download formulier

Een schrijfbaar bestand van het verwijsformulier kun je hier downloaden en uploaden.

Docx | PDF

Gebruik de knop hieronder om direct je verwijsformulier te versturen naar onze zorgmail (glimlachtandzorg@zorgmail.nl). Let op naar dit e-mail adres kunt u alleen mailen vanuit uw zorgmail account. Indien u geen zorgmail account heeft kunt u de verwijsbrief per post naar ons toesturen.

Zodra wij de verwijzing binnen hebben zullen wij contact met de patiënt opnemen voor het inplannen van een afspraak.

Kennis delen

Social impact publications

‘Waarom is goede mondzorg zo belangrijk bij diabetes?
(2018) Interview by I. Seignette. Diactueel, nummer 3; 12-13.

‘Parodontitis kan duiden op diabetes’
(2017) Interview by W. van Hengel. Reformatorisch Dagblad, May 1.

‘Dentists Note Severe Periodontitis ‘May Point to Early Diabetes’
(2017) Interview by L. Davenport. Medscape, March 2.

‘Dentists at the Front Line in Diabetes Epidemic’
(2017) Interview by S. Gordon. HealthDay News, February 23.

‘Diabetes Testing at the Dentist’s Office’
(2017) Interview by R.C. Rabin. NY Times, February 23.

‘Ernstige parodontitis zou kunnen wijzen op diabetes’
(2017)

‘Ernstige parodontitis moet je interdisciplinair behandelen’
(2016) Nederlands Tandartsenblad 71 (18); 8

‘Mondzorg en diabetes mellitus’
(2016) Information brochure Dutch Society of Diabetes.

‘Mondgezondheid bij diabetes’
(2015) Interview by W. Hazelhoff Roelfzema. UA Magazine 5 (6); 10-12

‘Advies in het kort: Parodontitis’.
(2014) Interview by E. Rensman. Diabc 4 (May); 33

‘Bij diabetes niet alleen kans op parodontitis’.
(2012) Interview by A. Doeleman. Nederlands Tandartsenblad 17 (October); 32-33.

‘Hou de mond gezond’.
(2011) Interview by E. Rensman. Diabc 1. (January).

‘De kip en het ei’
(2010) Column, Suiker in perspectief (april).

‘Gezonde mond, ook voor diabetes’.
(2010) Interview by M. van Niekerk. De Gezondheidkrant van Nederland, 1 (april); 10

‘Is parodontitis de volgende diabetes complicatie’
(2009) Interview by I. Seignette. Bloedsuiker, 2; 10-12.

‘Een hypo bij de tandarts’.
(2008) Interview by C. Vondermans. Diabetes & Leven, 7 (november); 12-13.

‘Bom in je mond? Ernstig onderschat: gebit en gezondheid’.
(2008) Reportage by L. van der Meer. Esta, 19 (september); 28-32.

‘Flossen tegen een infarct’.
(2008) Interview by L. Neef. Standby, 4 (august); 12-13.

Cursussen

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van cursussen of mocht je de parodontoloog willen uitnodigen als gastspreker? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Contact

Contactformulier

Contactinformatie

Adres:
Zuidpool 5 (1ste etage)
2801 RW Gouda

Contact:
E: info@glimlachparo.nl
T: 0182 55 55 50

Telefonisch bereikbaar:
Maandag tot en met vrijdag
08:00 – 16:45 uur

Behandeltijden:
Maandag, dinsdag en vrijdag:
08.00 – 12.00 en
12.45 – 16.45 uur