Heeft een beugel dragen zin?

Een beugel dragen is niet altijd noodzakelijk. Wij raden aan om een beugel te nemen wanneer je gebit bestaat uit scheefgegroeide tanden. Tanden die scheefgegroeid zijn kunnen namelijk door middel van een beugel weer netjes rechtgezet worden. De tanden komen op deze manier niet in verdrukking en dit voorkomt dat het pijn gaat doen.

Tanden en kiezen die netjes naast elkaar staan zijn daarnaast ook makkelijker te poetsen. Het voordeel daarvan zijn minder gaatjes en ontstekingen. Het ideale scenario bestaat uit een gebit waar tanden en kiezen van de boven- en onderkaak als een ritssluiting in elkaar passen, dit is waar we bij Glimlach! Tandzorg naar streven!

Wanneer heb je een beugel nodig?

Zoals eerder benoemd hangt dit volledig af van het gebit. Tandartsen en orthodontisten zien door hun ervaring en kennis van het gebit vaak snel of een beugel wel of niet nodig is. Voor tandartsen zijn er verschillende redenen om een beugel aan te raden. Een voorbeeld is wanneer het gebit één of meerdere scheve tanden kent. In dit geval kan een beugel een goede oplossing zijn om het ongemak van scheve tanden op te lossen. In de meeste gevallen dragen mensen een beugel vanuit esthetische afweging. Denk aan tanden die te dicht op elkaar of juist te ver uit elkaar staan, een overbeet, een open beet, ruimte tussen de tanden of een te diepe beet.

Verschillende soorten beugels

Kiezen kun je vaak niet zomaar aangezien de soort beugel invloed heeft op jouw gebit. Wel kunnen we jou vertellen welke soort beugels er zijn.

  • De slotjesbeugel

De slotjesbeugel zit zoals de naam al zegt met slotjes vast in je mond. Deze slotjes worden met een draad ertussen vastgemaakt. Vaak in combinatie met elastiekjes om jouw beet te corrigeren.

  • De uitneembare beugel

Deze beugel plaats je over je tanden, boven of onder. Daarbij komt er een plaatje gevormd naar jouw gehemelte of de holte onder in jouw mond. Daar zitten weer metaal- en veerkrachtige draden aan vast om houvast te geven.

  • Een buitenboordbeugel

Deze beugel kan je zelf in en uit jouw mond halen. De beugel bestaat uit twee bogen, een boog loopt langs de mond rondom het achterhoofd of de bovenkant van het hoofd en de andere wordt in jouw mond bevestigd.

  • De blokbeugel

Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak langzaam wordt verplaatst zodat de kaken beter op elkaar passen. Deze beugel wordt vaak gebruikt voordat er een beugel geplaatst wordt om de tanden te verplaatsen.

  • Een kaakverbredingsbeugel

Deze beugel zorgt dat de bovenkaak op een goede positie komt te staan. De voortanden kunnen hierdoor wel iets uit elkaar komen te staan. De beugel is bevestigd aan ringetjes rond je kiezen.

  • De onzichtbare beugel

De transparante beugel van Invisalign bestaat uit uitneembare doorzichtige aligners die het gebit langzaam in de juiste positie zetten.

Transparante beugels van Invisalign

Transparante beugels worden ook wel ‘Clear Aligners’ genoemd. Het merk Invisalign is een van de bekendste leverancier van deze transparante beugels. Deze beugel bestaat uit een set op maat gemaakte aligners. Dit zijn hoesjes die je 22 uur per dag draagt, die je uit kunt nemen als je gaat eten. Zo blijven er geen restjes eten tussen als je eet.

De transparante beugel is in principe voor iedereen geschikt wanneer de kaken zijn uitgegroeid. In de meeste gevallen is dit vanaf een leeftijd van 18 jaar. De doelgroep die dit product dus het meest gebruiken zijn volwassenen. De beugel is zeer gebruiksvriendelijk en pijnloos. Daarnaast vinden veel mensen dat het er aantrekkelijker en verzorgder uitziet.

Kosten van onzichtbare beugel

Een uitneembare onzichtbare beugel is over het algemeen redelijk prijzig. Denk aan een richtprijs tussen de 3000 en 4000 euro. Hier krijg je dan ongeveer 15 tot 30 doorzichtige aligners voor die na elkaar gedragen worden. Deze prijs kan verschillen, het is altijd afhankelijk van de mate waarin jouw gebit correctie nodig heeft.

Hoe ziet het proces van aanvraag tot plaatsing van een beugel eruit?

Je hebt een afspraak bij de orthodontist of tandarts voor orthodontie staan en een behandelplan wordt opgesteld. Hoe nu verder? De orthodontist zal een 3D scan van jouw huidige gebit maken om jouw persoonlijke behandelplan te bepalen. Over het algemeen zal de behandeling een jaar duren waarin je regelmatig een nieuwe beugel ontvangt. De aligners duwen het gebit als het ware in de juiste richting om een mooi eindresultaat te verkrijgen. Neem contact op met Glimlach! Tandzorg via het contactformulier of telefoon voor de mogelijkheden.

Valt een onzichtbare beugel in het basispakket?

De onzichtbare beugel wordt voor volwassenen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt onderzoeken of de kosten gedeeltelijk vergoed worden met een aanvullende verzekering. Vraag dit dus vooraf na bij de zorgverzekeraar.

De voorwaarden kunnen daarbij ook per verzekeraar verschillen. Bepaalde verzekeraars bieden bijvoorbeeld geen aanvullende verzekering voor orthodontie aan of hanteren een eenmalig maximumbedrag of percentage van de totale kosten die worden uitgekeerd. Let ook altijd goed op de leeftijd, sommige verzekeraars vergoeden bepaalde ingrepen alleen voor minderjarigen.