Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Als een gaatje in je tand [zie vullingen] erg groot is geworden, kan deze pijnklachten geven. Meestal zijn deze klachten van korte duur en gaan ze vanzelf over zodra het gaatje schoongemaakt en gevuld is. In sommige gevallen houden de klachten echter aan. Dit kan komen door een geïrriteerde zenuw, maar er kan ook een andere oorzaak zijn.

Zo kan een zenuw door tandbederf zonder klachten zijn ‘overleden’. De klachten gaan pas opspelen als er een ontsteking aan de wortelpunten ontstaat en deze druk op de kaak geeft. De ontsteking ontstaat als het dode materiaal van de overleden tand of kies in de wortelkanalen terechtkomt. Naast pijn, kan de ontsteking leiden tot een dikke wang. Bij dit probleem kan een wortelkanaalbehandeling uitkomst bieden.

Wat houdt een wortelkanaalbehandeling precies in?

Het is mogelijk om zonder het verwijderen van een tand of kies, en het daarbij behorende verlies van de kauwfunctie, de klachten weg te nemen. Om dit te bereiken voeren we een wortelkanaalbehandeling uit. Bij deze behandeling verhelpen we de ontsteking door het desinfecteren van de wortelkanalen. Een wortelkanaalbehandeling kan pijnvrij worden uitgevoerd. We kunnen de tand of kies namelijk verdoven.

Het doel van deze behandeling is dus om een pijnvrije, ontstekingsvrije situatie te creëren met behoud van eigen tanden en kiezen.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Om toegang te krijgen tot de wortelkanalen, boren we een klein gaatje in het kauwvlak. Vervolgens maken we het wortelkanaal schoon met een vijltje en spoelen we hem met een desinfecterende vloeistof. Op deze manier maken we de wortelkanalen vrij van bacteriën. De kanalen worden vervolgens vormgegeven en gevuld. Na het vullen van de wortelkanalen voorzien we de tand of kies van een vulling of een kroon.

De tandartsen werkzaam bij Glimlach! Tandzorg zijn allen bekwaam in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen.

Glimlach! Tandzorg: specialisme

Hoewel de meeste wortelkanaalbehandelingen goed uit te voeren zijn, kan een wortelkanaalbehandeling ook complex zijn. Factoren als de lengte van de wortel, de breedte van het wortelkanaal, de kromming van de wortel, de aanwezigheid van vulmateriaal en de grootte van de ontsteking, kunnen leiden tot een uitgebreide behandeling waarbij specialistische apparatuur gewenst is. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van een microscoop.

Omdat sommige behandelingen specialistische kennis vereisen, bestaat er een opleiding tot specialist in wortelkanaalbehandelingen, de endodontoloog. Deze opleiding duurt, na het behalen van het tandartsdiploma, drie jaar. Manon Jansen, tandarts bij Glimlach! Tandzorg sinds 2014, is in opleiding tot endodontoloog.