Wat kan een tandarts voor u betekenen?

Als u wittere tanden wilt, is het verstandig u eerst goed te laten informeren door een tandarts of mondhygiënist.

Oorzaak verkleuring achterhalen

Als u bij ons in de praktijk komt, beoordelen we eerst of er sprake is van intrinsieke of extrinsieke verkleuring van de tanden en kiezen. Intrinsieke verkleuringen ontstaan van binnenuit en extrinsieke verkleuringen van buitenaf.

Beide soorten verkleuringen kennen verschillende oorzaken. Zo zijn koffie, thee, wijn en roken vaak de veroorzakers van extrinsieke verkleuringen; dit is aanslag van buitenaf en dit is vaak door grondige reiniging van de tandoppervlakken te verwijderen. Intrinsieke verkleuringen kennen oorzaken als een val (trauma) op de tand of kies, een grijze amalgaamvulling, medicijngebruik (antibiotica) tijdens de tandontwikkeling of een wortelkanaalbehandeling.

Behandelmogelijkheden

Na het vaststellen van de soort verkleuring, bekijken we de opties voor het behandelen hiervan. Mochten de verkleuringen niet door middel van grondige reiniging van de tandoppervlakken te verwijderen zijn, dan kijken we verder naar andere mogelijkheden. Wat de opties zijn, dat is per persoon verschillend. In sommige gevallen adviseert de tandarts om uw tanden te laten bleken.

Tanden bleken: hoe werkt dat precies?

Bleken zorgt voor een verandering van de intrinsieke kleur van de tanden en kiezen. Voor het bleken van tanden maken we gebruik van waterstofperoxide. Dit is een vloeistof die oplost in water. De waterstofperoxide dringt via het tandglazuur door tot in de tand (het tandbeen).

Doordat waterstofperoxide een oxidator is, gaat het een chemische reactie aan met de kleurmoleculen die de tandverkleuring veroorzaken. Deze kleurmoleculen krijgen hierdoor andere eigenschappen; het krijgt een lichtere (wittere) tint.

Is tanden bleken veilig?

Regelmatig stellen mensen de vraag ‘is tanden bleken veilig?’. Deze vraag is vooral ontstaan omdat men in het verleden hoge concentraties waterstofperoxide gebruikte. Dit veroorzaakte klachten aan de tanden, kiezen en/of het tandvlees.

Sinds 2012 is tanden bleken alleen toegestaan via de tandarts. Tandartsen gebruiken een lage concentratie (maximaal 6%) waterstofperoxide. In combinatie met de goede nazorg en het advies van de tandarts is het bleken veilig. Tanden bleken zorgt op deze manier niet voor schade en de tanden en kiezen blijven gezond. [Lees meer in de blog: ‘is tanden bleken veilig?’]

Tanden bleken bij de schoonheidssalon: is dat veilig?
Er zijn ook veel bleekpraktijken en schoonheidssalons waar u uw tanden kunt laten bleken. Zij maken echter gebruik van peroxidevrije bleekgels. Het is niet te garanderen dat deze producten veilig zijn voor de tanden en kiezen. Mogelijk heeft dit dus nadelige gevolgen.

Bovendien zijn deze aanbieders niet op de hoogte van de huidige situatie van uw tanden/kiezen en het tandvlees. Hierdoor is het bleken mogelijk niet effectief en geeft het dus ook niet het gewenste effect. Het advies is daarom altijd om de tandarts te raadplegen als u uw tanden wil laten bleken.

Glimlach! Tandzorg: tanden bleken op een veilige manier

We bieden verschillende manieren van tanden bleken aan. Zo doen we dit of met waterstofperoxide of met carbamideperoxide. Voor welke manier we gaan, dat is afhankelijk van of we kortdurend overdag of langdurig ’s nachts bleken. In alle bleekmiddelen die Glimlach! aanbiedt zit kaliumnitraat en fluoride verwerkt. Deze middelen zorgen ervoor dat de gevoeligheid afneemt en het glazuur sterk blijft.

Hoe gaat tanden bleken precies in zijn werk?

Het bleken doen we door middel van een op maat gemaakt plastic bitje, ook wel een bleeklepel genoemd. Deze vullen we met bleekgel. Deze bleekgel zorgt ervoor dat uw tanden witter worden. De bleeklepel kunnen we hergebruiken en de bleekgel kunnen we nabestellen. Hierdoor kunnen we het bleken net zo lang herhalen totdat de gewenste witte tint is behaald. Doordat het bleken geleidelijk gaat, heeft u zelf in de hand hoe wit de tanden en kiezen worden.

Hoe maken we de bleeklepel?

Om de bleeklepel op maat te laten maken bij de tandtechnieker, maken wij eerst een 3D-scan van uw gebit. Zo zorgen we ervoor dat de bleeklepel precies de goede pasvorm heeft. U hoeft bij ons dus niet te happen in afdrukmateriaal. Als alternatief bieden we kant-en-klare bleeklepels aan. De tandarts bespreekt uw wensen vooraf met u en samen kiezen jullie de bleekmethode die het meest geschikt is in de huidige situatie.

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van het bleken van uw tanden en kiezen? En wilt u de garantie dat dit op een veilige manier gebeurt? Informeer naar de opties bij uw tandarts tijdens uw periodieke controle.