In eerste instantie zal een kind met de ouders of verzorgers meekomen voor een controle van het gebit. Spelenderwijs laten we zien wat een controle van het gebit inhoud en proberen zo het bezoek laagdrempelig te houden.

Hoewel een kind altijd welkom is bij een gespecialiseerde kindertandarts, zien we ze het liefst alleen voor een controle in de stoel van de tandarts. Gaatjes voorkomen we liever dan dat we ze repareren.

De praktijk richt zich op preventie, we streven ernaar zo min mogelijk herstellende behandelingen uit te voeren. Zo willen wij graag de ouders of verzorgers instrueren hoe het gebit van het kind het beste te verzorgen is.

Preventief mondonderzoek bij kinderen

Het is bij kinderen aan te raden om vanaf het tweede levensjaar, twee keer per jaar een preventief mondonderzoek uit te voeren. In de continue veranderende mond kunnen eventuele problemen vroegtijdig waargenomen worden.

Mocht er onverhoopt toch een gaatje zijn ontstaan, dan zal dit met aandacht en respect voor het kind behandeld worden door de kindertandarts. Voor deze behandelingen wordt extra tijd uitgetrokken.

Tanden wisselen

Vanaf een jaar of zes begint een kind met het wisselen. Dit wordt de eerste wisselfase genoemd.

De eerste wisselfase

In eerste instantie zullen de twee middelste voortanden in de boven- en onderkaak wisselen. Ook zullen de eerste grote kiezen doorbreken. Deze staan achter de laatste melkkies. De nieuwe situatie kan een andere manier van het verzorgen van het gebit betekenen.

De rustfase

Als alle voortanden gewisseld zijn, zal er enige jaren niets gebeuren, dit wordt de rustfase genoemd.

De tweede wisselfase

Vanaf een jaar of 10 begint de tweede wisselfase. Hierin zullen de rest van de melkkiezen gewisseld worden. Op 12 jarige leeftijd is het volledige blijvende gebit aanwezig.

Mondverzorging bij kinderen

Vanaf het moment dat kinderen tanden krijgen, is het aan te raden deze te verzorgen.

Een kind van 2 jaar kan de het gebit nog niet goed zelf poetsen, de motorische vaardigheden om dit volledig uit te voeren ontbreken nog. Deze vaardigheden zijn vanaf een leeftijd van 10 volledig ontwikkeld. Het voor- of na poetsen door ouders of verzorgers is dan ook aan te raden tot deze leeftijd.

Er zijn verschillende typen tandpasta op de markt. Wij adviseren een tandpasta met fluoride te gebruiken. De fluoride in de tandpasta hersteld het oppervlakte van het glazuur en voorkomt dat er ontkalking van het glazuur optreed. Deze ontkalking is een begin stadium van tandbederf, ook wel ‘gaatjes’ genoemd. Voor kinderen met alleen een melkgebit is er een andere hoeveelheid fluoride nodig dan bij een kind die al tanden en kiezen van het blijvende gebit heeft.

Gedurende de dag zijn er verschillende eet- en drink momenten. Deze momenten van eten en drinken veroorzaken een zuuraanval op de tanden en kiezen. Dat is meestal geen probleem, als het speeksel maar de kans krijgt zijn herstellende functie uit te voeren. Is de balans tussen het zuur moment en herstellende functie niet op orde, dan kunnen er gaatjes vormen. Om deze balans gunstig te houden, is het aan te raden om niet meer dan vijf keer per dag een eet of drinkmoment te hebben.