Moeten verstandskiezen altijd getrokken worden?

De verstandskies hoeft niet bij iedereen getrokken te worden. Je kan ervoor kiezen je verstandkiezen te laten zitten als je er geen last van hebt. Als je de kiezen goed schoon kunt houden en er geen last van hebt, kan het zeker geen kwaad deze te laten zitten en is dit ook aan te raden.

De gevolgen van het niet laten trekken van een verstandskies

In de meeste gevallen worden verstandkiezen getrokken doordat deze pijn veroorzaken. Maar om een aantal redenen kan het verstandig zijn de kiezen preventief te verwijderen. De verstandskiezen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor tandbederf. Dit komt doordat de verstandskiezen moeilijker schoon te houden zijn door de ligging achter in je mond. Tandbederf van de verstandskiezen tast de andere tanden en kiezen aan.

Het preventief trekken van de verstandskiezen kan ook aangeraden worden in verband met ruimte in je mond. Verstandkiezen nemen veel ruimte in, wat kan zorgen voor minder ruimte voor de overige tanden en kiezen. Het gevolg daarvan is dat de andere tanden en kiezen scheef gaan staan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Twijfel je of jouw verstandskiezen getrokken moeten worden? Neem contact op, dan kijken wij graag met je mee.

Kies trekken: door de tandarts of de kaakchirurg?

De behandeling voor het trekken van de verstandskies hangt af van een aantal factoren. Daarom wordt er in eerste instantie een röntgenfoto gemaakt om de kwaliteit en de ligging van de wortels van de kies te beoordelen. Wie de kies trekt hangt af van de complexiteit van de ligging van de kies. Als de kies makkelijk te trekken is kan dit gedaan worden door de tandarts. Ligt de kies diep of groeien de wortels scheef? Dan word je doorverwezen naar een kaakchirurg.

Welke handelingen voert een tandarts uit bij het trekken van een verstandskies?

Een verstandkies trekken is over het algemeen een makkelijke en snelle behandeling. Je krijgt allereerst een injectie in het tandvlees om het gebied rondom de kies te verdoven. Na de injectie zal de verdoving even moeten inwerken, de tandarts zal testen of je niets meer voelt.

Dan kan de behandeling starten. Eerst zal het tandvlees rondom de kies losgemaakt worden. Dit zorgt dat de kies makkelijker getrokken kan worden. Als het tandvlees losgemaakt is, zal de tandarts een tang gebruiken te trekken. Als het goed is zul je hier niets van voelen. De wond zal netjes dichtgemaakt worden met hechtingen. Hou de aankomende dagen rekening met nazorg in je mond.

Nazorg verstandkies trekken

Door de verdoving zal je niet gelijk last hebben van pijn in je mond na het verwijderen van de verstandkies. Na een paar uur zal de verdoving helaas uitwerken en kan dit anders aanvoelen. Dit kan zorgen voor een zwelling van je wang, pijn en vermoeidheid. Gelukkig zullen al deze klachten over het algemeen snel minder worden. Een paar tips om je herstel snel vooruit te helpen is allereerst om je wang goed te koelen en daarnaast pijnstilling in te nemen om de zwelling en de pijn te verminderen. Om te voorkomen dat de wond zal ontsteken, moet je opletten dat er geen eten in de wond komt. Eet bij voorkeur ook vloeibaar of zacht eten, hard eten kan ervoor zorgen dat de wond sneller opengaat.

Tot slot, rook niet en drink geen alcohol de eerste drie dagen na het trekken van de kies. Alcohol verdunt je bloed, dit zorgt ervoor dat de wond minder snel geneest of zelfs blijft bloeden. Roken zorgt voor een verhoogde bloeddruk, dit zorgt net zoals alcohol voor een vertraagd herstel.

Kosten verstandskies trekken

De kosten voor de behandeling van het trekken van de verstandkiezen hangen af van degene die de behandeling uitvoert, de complexiteit en hoe je verzekerd bent. De kosten bij de kaakchirurg vallen vaak duurder uit dan de kosten bij de tandarts. Dit heeft te maken met de complexiteit van de behandeling. De kaakchirurg voert vaak de iets ingewikkeldere behandelingen uit waar de kies dieper ligt of de wortels zijn scheefgegroeid. Dit zorgt voor een specialistischere aanpak wat resulteert in hogere kosten. Bekijk hier onze tarieven.

Verzekering verstandskies trekken

De vergoeding vanuit de verzekering ligt net zoals de kosten aan degene die de verstandkies trekt. In de meeste gevallen valt de behandeling bij een tandarts onder een aanvullende tandartsverzekering. Het is verstandig om de polisvoorwaarden van je verzekering goed door te lezen voor specifieke informatie. Sommige verzekeraars vergoeden het hele bedrag en andere verzekeraars vragen een kleine eigen bijdrage. De behandeling bij de kaakchirurg valt onder de basisverzekering. In dit geval hoef je alleen het eigen risico te betalen en geen extra eigen bijdrage.

Voor aanvullende vragen of advies over het trekken van de verstandskiezen, neem contact op met Glimlach! Tandzorg.