Tandvleesontsteking opsporen met periodiek mondonderzoek

Om een tandvleesontsteking voor te zijn of op te sporen, beoordelen we het tandvlees tijdens het periodiek mondonderzoek. Dit doen we aan de hand van een tandvleesscore, ook wel PPS-score genoemd. Aan de hand van deze score adviseren we mogelijk om een bezoek te brengen aan de mondhygiënist of (paro) preventie assistent.

Een passende behandeling aan de hand van tandvleesscore

Als we je aan de hand van je tandvleesscore verwijzen naar de (paro) preventie assistent of mondhygiënist, zal hij of zij de situatie van je tandvlees en de algehele mondgezondheid uitgebreid beoordelen. Aan de hand van de bevindingen geeft de mondhygiënist of (paro) preventie assistent advies voor een behandeling op maat.

Overige beïnvloedende factoren: passende behandeling

Niet alleen de hoogte van de tandvleesscore of de ernst van een tandvleesontsteking bepaalt hoe de behandeling eruit komt te zien. Ook houden we rekening met andere beïnvloedende factoren. Denk hierbij aan de aanwezigheid van gaatjes (cariës), slechte adem (halitose) of tanderosie.

Ook de algemene gezondheid heeft een beïnvloedende rol als het gaat om de gezondheid van de mond. Daarom is het belangrijk dat je je behandelaar altijd op de hoogte stelt van je gezondheidssituatie. De behandeling kan hier dan op aangepast worden en zal hierdoor veel effectiever zijn.

Waaruit bestaat een tandvleesbehandeling?

Een tandvleesbehandeling richt zich niet alleen op preventie en voorlichting over mondverzorging, maar ook op het verwijderen van tandplaque, tandsteen en aanslag. Het is een samenspel dat uiteindelijk als doel heeft om samen met de patiënt een gezonde mondgezondheid te behalen en/of te behouden.

Verwijderen van tandplaque, tandsteen en aanslag

Afhankelijk van de hoeveelheid tandplaque, tandsteen of aanslag en de ernst van de situatie, reinigen we de tand- en/of worteloppervlakken grondig of minder grondig. Dit doen we mechanisch en/of handmatig.

De hoeveelheid tandplaque, tandsteen en aanslag en de ernst van de situatie bepaalt tevens of we de mond in één keer reinigen of dat er meerdere afspraken nodig zijn. De behandelaar bespreekt dit voorafgaand aan de behandeling.

Behandeling onder verdoving

Indien de wens bestaat om een tandvleesbehandeling onder verdoving (anesthesie) uit te laten voeren, is dit uiteraard mogelijk. Als het tandvlees door een tandvleesontsteking erg gevoelig is, maakt verdoving de behandeling een stuk aangenamer. Daarnaast kan je behandelaar voorstellen je behandeling onder verdoving uit te voeren, om zo de reiniging extra goed te kunnen uitvoeren.

Tandarts-parodontoloog bij Glimlach! Tandzorg

Indien er sprake is van (complexe) tandvleesproblematiek, verwijst een tandarts je naar een tandarts-parodontoloog. Bij Glimlach! Tandzorg hebben wij een gespecialiseerd team voor het behandelen van complexe tandvleesbehandelingen. Lees meer hierover op de pagina van Glimlach! Paro.