De functie van een kroon

Als een tand of een kies (een gebitselement) voorzien is van een grote vulling, dan kan het zijn dat je het advies krijgt een kroon te laten vervaardigen. Een kroon laten plaatsen is ook een optie als er een stuk van een kies is afgebroken, welke niet te repareren is met een vulling.

Het doel van het plaatsen van een kroon is het behoud van de tand of kies. Hiermee kun je de kauwfunctie van het gebit verbeteren of behouden.

Hoe maken we een kroon?

Om ruimte te creëren voor de kroon zal het gebitselement omslepen worden. De eerste afspraak bestaat uit het voorbereiden van de kroon, het scannen van de mond en het plaatsen van een tijdelijke voorziening. Deze tijdelijke voorziening zorgt ervoor dat de kies haar functie kan blijven uitvoeren. De tijdelijke voorziening bestaat uit tandkleurige materiaal. Hierdoor valt hij niet op in je mond.

De gemaakte scan verzenden we naar het tandtechnisch laboratorium. Twee weken later is de kroon klaar om geplaatst te worden.

Het plaatsen van een kroon: hoe werkt dat?

Een kroon is een soort kapje dat we over de kies schuiven. We zetten de kroon vast met speciale lijm, die zowel aan het gebitselement als de kroon hecht. Doordat de kroon uit één stuk bestaat en de kies volledig omhult, is de kies goed beschermd tegen breuk of slijtage.

De functie van een brug

Als je een kies of tand bent verloren, dan kunnen we het ontstane gat op meerdere manieren opvullen. Een van die manieren is het plaatsen van een brug. [zie de pagina implantaten voor andere mogelijkheden] Een brug bestaat doorgaans uit drie kronen die aan elkaar verbonden zijn.

Twee tanden of kiezen fungeren als pijlers en de lege ruimte vullen we op met een tussendeel, de zogenaamde dummy. Het plaatsen van een brug gaat ongeveer hetzelfde in zijn werk als het plaatsen van een kroon.

Het materiaal van een kroon of brug

Een kroon of brug kan uit diverse materialen bestaan. Tegenwoordig gebruikt men voornamelijk keramische materialen, waar ook veel verschillende soorten van bestaan.

De behandelaar geeft een advies over welk type materiaal het beste gebruikt kan worden voor jouw kroon of brug. Het voordeel van keramische materialen is dat deze een fraai uiterlijk combineren met een sterk product.

Kroon of brug plaatsen bij Glimlach! Tandzorg

De tandartsen van Glimlach! Tandzorg hebben ruime ervaring en beschikken over de benodigde expertise voor het uitvoeren van deze behandeling. Kronen en bruggen vormen een vast onderdeel van ons aanbod.