Wat is een implantaat precies?

Een implantaat kan gezien worden als een schroef voor in de mond. Zo’n implantaat, die exact op maat gemaakt wordt, bestaat enkel uit door het lichaam geaccepteerde materialen. Dit is wel zo fijn. Je wil immers voorkomen dat je lichaam het implantaat afstoot.

Een implantaat vindt zijn houvast in het bot van de kaak en op deze schroef kunnen verschillende structuren geplaatst worden. Denk hierbij aan een kroon om een kies of tand te vervangen of een drukknop of staaf voor onder een kunstgebit. Een drukknop en staaf hebben als functie dat een kunstgebit beter vast komt te zitten.

Waarom kiezen voor een implantaat?

Inmiddels is het plaatsen van een implantaat de eerste aangewezen optie om een tand of kies te vervangen nadat deze verloren is gegaan.

Een voordeel van het plaatsen van een implantaat is dat er geen andere tanden of kiezen behandeld hoeven te worden om dit te realiseren. Dit in tegenstelling tot het plaatsen van een brug, waar naastgelegen gebitselementen wel betrokken worden bij de behandeling. In een aantal gevallen is het plaatsen van een brug echter wel de aangewezen optie; bijvoorbeeld als het plaatsen van een implantaat niet mogelijk is. 

Komt u in aanmerking?

Om te bepalen of het mogelijk is een implantaat te plaatsen, plannen we een intakegesprek met je in. Hierin beoordelen we onder meer of er voldoende bot aanwezig is en of de algemene- en mondgezondheid goed genoeg is.

Hoe gaat de ingreep in zijn werk?

Als we besluiten dat een implantaat plaatsen mogelijk is, maken we een afspraak om deze ingreep daadwerkelijk uit te voeren. De behandeling voeren we uit in een steriele omgeving. Onze praktijk beschikt over een ruimte die speciaal ingericht is voor dit type ingrepen.

Om het implantaat te kunnen plaatsen, is het nodig om een gaatje in het betreffende bot te boren. We maken eerst een kleine snee in het tandvlees en boren daarna het gaatje. Na het boren schroeven we het implantaat in het gat en vervolgens hechten we het tandvlees.

De vervolgstappen

Meestal drie à vier maanden na de behandeling, is het implantaat vastgegroeid aan het bot. Na deze periode zetten we een dopje, ook wel healing abutment genoemd, op het implantaat. Dit dopje kan gescand worden door de mondscanner. Vanaf dit moment is het mogelijk om de structuur, zoals een kroon, op het implantaat te gaan maken. 

Meerdere implantaten tegelijk plaatsen?

Het is mogelijk meerdere implantaten tegelijkertijd te plaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er meerdere ruimtes opgevuld worden of als het plaatsen van implantaten onderdeel is van het traject om een kunstgebit een betere houvast te geven.

Betrouwbare behandeling bij Glimlach! Tandzorg

Het plaatsen van een implantaat heeft in de meeste gevallen een voorspelbaar resultaat. Hiermee bedoelen we: in ons voortraject bepalen het einddoel en deze blijkt bijna altijd realiseerbaar.

Over Glimlach! Tandzorg

Glimlach! Tandzorg en Glimlach! Paro zijn aan elkaar gelieerd. Hierdoor kunnen we onze kennis en kunde over en weer delen en gebruiken. Tandarts-parodontoloog Wijnand Teeuw, is naast het behandelen van tandvleesproblemen gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten. De samenwerking met onder andere tandarts Rik van Vulpen, leidt tot voorspelbare resultaten.