Gepubliceerd op 06-09-2021

Angst tandarts

Angst tandarts

Niet iedereen is fan van de tandarts. Sterker nog: 25% van de Nederlanders is (wel eens) bang voor de tandarts. Misschien zorgt dit ervoor dat je de tandarts bewust vermijdt of durf je geen afspraak te maken. Toch is het belangrijk om je gebit in goede staat te houden. Gelukkig is er een oplossing voor je angsten: een angsttandarts.

Dit is een angst tandarts

Bij een angst tandarts staat rust en tijd centraal. Het is een afspraak van mens tot mens, waarbij alle angsten uiterst serieus genomen worden. Als je bang bent voor de tandarts, is het vaak belangrijk om eerst tot rust te komen. Meteen in de stoel en de mond open doen wordt vaak als vervelend ervaren. Daarom is een afspraak bij een angst tandarts gebaat bij kalmte. De specialist stelt je gerust en zorgt voor een prettige sfeer. Samen bepaal je wanneer de behandeling begint.

Meest voorkomende angsten

Ben je bang voor de tandarts? Geen reden om je daarvoor te schamen. Helaas komt angst voor de tandarts regelmatig voor. Vaak ligt de oorzaak van de angst bij een vervelende ervaring. Misschien heb je een pijnlijke kies moeten trekken of is de behandeling niet vlekkeloos verlopen.

Deze nare beleving kan je vaak nog lang blijven achtervolgen. Met een blijvende angst als gevolg. Toch raden we aan om opnieuw de confrontatie aan te gaan. Zo voorkom je dat je angsten alsmaar erger worden.

Andere oorzaken voor angst voor tandarts zijn:

  • Onzekerheid
  • Schaamte
  • Angst voor mogelijke pijn
  • Griezenverhalen
  • Psychische stoornis

Omgaan met angst bij Glimlach Tandzorg

Bij Glimlach Tandzorg nemen we graag de tijd om je angsten af te nemen. Ben je erg bang of zenuwachtig voor een afspraak? Laat dit dan voor je afspraak weten. Ons zorgteam zal er dan alles aan doen om je angsten of zenuwen weg te nemen. We nemen graag de tijd voor je en stellen je meteen op je gemak. Bij Glimlach Tandzorg weten we ook de allerkleinsten een fijn gevoel te geven. Zo voorkom je van jongs af aan dat er een angst zal ontstaan en creëer je een prettige ervaring bij de tandarts.

Welke praktische tips geeft je iemand die bang is?

Het kan zijn dat je zelf bang bent voor de tandarts of hulp zoekt voor iemand anders. Naast een tandarts voor angst kunnen de volgende tips handig zijn:

  • Spreek je angst uit en neem de specialist in vertrouwen. Een tandarts weet niet anders niet dat je bang bent voor de behandeling. Door uit te leggen waar je precies bang voor bent, kan hij/zij je geruststellen. Misschien zie je meer beren op de weg dan er daadwerkelijk zijn.
  • Creëer controle tijdens de behandeling. Vind je het spannend om de controle uit handen te geven? Zorg dan dat je zelf de touwtjes in handen houdt. Het idee dat de behandeling op ieder moment kan stoppen, geeft je vaak een geruststellend gevoel. Bespreek bijvoorbeeld een teken om de stoppen als de spanning te hoog oploopt.
  • Vraag iemand om mee te gaan. Een vertrouwd gezicht zorgt vaak voor rust. Door een familielid, partner of vriend mee te nemen, creëer je een veilige omgeving.
  • Vraag om een verdoving. Voor iedere pijnlijke behandeling kun je een verdoving krijgen. Bespreek de mogelijkheden met je tandarts voor een roesje of kalmerend middel.

 

Niet iedere tandarts is goed voor angst

Het kan best dat je je angsten hebt besproken met je tandarts, maar hij of zij weinig begrip toont voor jouw problemen. Vaak verergert dit de problemen en blijf je de afspraak daarom voor je uit schuiven. We raden je aan om in deze situatie een andere tandarts te zoeken, die jouw angsten wél serieus neemt. Voor een angst tandarts in Gouda ben je bij Glimlach Tandzorg aan het juiste adres. Onze specialisten zorgen voor een fijne behandeling en stellen je op je gemak.

Blijf regelmatig de tandarts bezoeken

Angst voor de tandarts is ontzettend vervelend. Toch achten wij het belangrijk om afspraken in te blijven plannen. Hoe langer je wacht met gebitsproblemen, hoe erger je klachten kunnen worden. Je belandt al snel in een vicieuze cirkel, waarbij je angst door de pijnlijke behandelingen alleen maar groter wordt. Hierdoor wordt de drempel om de tandarts te bezoeken hoger en hoger. Door regelmatig op controle te gaan, worden ernstige klachten voorkomen, waardoor de behandelingen zo goed als pijnvrij blijven.

Wees je angst de baas

Iedere angst is er om te overwinnen. En daar heb je zelf de controle over. Sta je angsten te boven en zet een eerste stap door een afspraak te maken. Het is een stok achter de deur, die je vervolgens na moet komen. Bij Glimlach Tandzorg doen we de rest om je angst voor de tandarts weg te nemen.

Kom langs bij Glimlach Tandzorg

Ben je bang voor de tandarts? Heb je altijd erge zenuwen voor een afspraak? Bij Glimlach Tandzorg zijn die zorgen nergens voor nodig. We helpen je graag door de behandeling heen. Samen zorgen we voor een fijne sfeer in de praktijk. We creëren een wederzijdse band op basis van vertrouwen, waardoor je met een fijn gevoel (en gebit) de deur uit loopt.

Heb je vragen over de angst tandarts? Of hoe Glimlach Tandzorg je hierin kan begeleiden? Neem gerust contact met ons op. Ons zorgteam vertelt je graag alles over de mogelijkheden en neemt onze behandelingen uitgebreid met je door. Samen zorgen we dat je de uitdaging met je angsten aangaat.