Gepubliceerd op 05-07-2023

Kiespijn, wat nu?

Oorzaken en tips: wat te doen bij kiespijn?

Kiespijn is een veel voorkomende pijnklacht die verschillende oorzaken kan hebben. De zeurende en stekende pijn beïnvloed niet alleen je dag, maar kan je ’s nachts ook flink wakker houden. Kiespijn kan dus behoorlijk vervelend en pijnlijk zijn. In deze blog vertelt Glimlach! Tandzorg je meer over de oorzaak van kiespijn, leggen we je uit wat te doen bij kiespijn en vind je praktische tips voor kiespijn.

Wat is kiespijn?

Heb je last van scherpe, stekende of kloppende pijn in de tand of kies? Dan kan het zijn dat je last van kiespijn hebt. We kennen kiespijn in twee vormen, namelijk acute en voortdurende kiespijn. Kiespijn kan zo maar van het een op het andere moment ontstaan. Deze pijn kan bijvoorbeeld getriggerd worden door eten of het drinken van hete of koude drankjes. Voortdurende kiespijn wordt vaak met de tijd erger. Kiespijn is dus een vervelende pijn in de buurt van een tand of kies die constant aanwezig is of acuut kan ontstaan.

Dit zijn de symptomen van kiespijn

Veel mensen hebben in hun leven wel eens last van kiespijn. Het zou dan ook goed kunnen zijn dat je last van kiespijn hebt. Afhankelijk van de oorzaak kunnen de symptomen per situatie verschillen.

  • Acute of aanhoudende scherpe, stekende of kloppende pijn
  • Een gevoelig en pijnlijk gebit (meestal bij het nuttigen van hete of koude producten)
  • Pijnprikkels bij het kauwen op eten of tijdens het tandenpoetsen
  • Een opgezwollen wang, tandvlees of lymfeklieren
  • Een abces onder de kaaklijn
  • Kiespijn kan ook samengaan met koorts, oorpijn of hoofdpijn

Herken jij de volgende symptomen? Neem dan direct contact met ons op of schrijf je in voor een afspraak!

 

De oorzaken van kiespijn

Kiespijn komt in verschillende vormen voor en kan dus ook verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je wat de veel voorkomende oorzaken van kiespijn zijn:

  • Een of meerderde gaatjes
  • Een afgebroken tand, kapotte kies of vulling die niet meer goed is
  • Een verstandskies die doorkomt of schuin ligt
  • Een ontstoken tand of kies in de wortelpunt
  • Een tandvleesontsteking of parodontitis
  • Een kaakholteontsteking
  • Een abces in de mond
  • Zenuwpijn aan de tand of kies
  • Tanderosie (glazuur dat wegslijt)

Ik heb kiespijn wat te doen?

Je vraagt je misschien af: ik heb kiespijn wat te doen? Om zo snel mogelijk van je kiespijn af te komen is het belangrijk om een tandarts te bezoeken. Zo voorkom je dat de pijn nog erger wordt. Als de kiespijn ontstaat door doorkomende verstandskiezen kun je een verwijzing naar de kaakchirurg krijgen. Het kan ook zijn dat er een nieuwe vulling, wortelkanaalbehandeling of tandvleesbehandeling nodig is. Dit is afhankelijk van jouw klachten en per situatie verschillend. Een van onze specialisten zal ter plekke onderzoeken en adviseren wat er nodig is om je kiespijn te verhelpen. Het is belangrijk om dus zo snel mogelijk de tandarts te bezoeken.

Kiespijn met vlagen: wat doe je daaraan?

Kiespijn met vlagen is ontzettend vervelend. Als de pijn eindelijk weer voorbij is, denk je misschien dat de pijn nu echt helemaal wegblijft, maar vaak komt de pijn dan toch weer terug. Ook in dit geval kun je dan het beste een bezoek aan de tandarts brengen. Je kunt tijdelijk tegen de pijn een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld een paracetamol of ibuprofen. Lees daarvoor altijd de bijsluiter of vraag medisch advies.

Wat helpt tegen kiespijn: praktische tips

Bij Glimlach! Tandzorg krijgen we vaak de vraag ‘’wat helpt tegen kiespijn?’’. We hebben een paar praktische tips voor je die tijdelijk tegen kiespijn helpen.

  • Vermijd koude of warme dranken. Die kunnen kiespijn namelijk triggeren of verergeren
  • Gebruik een pijnstiller, zoals een paracetamol of ibuprofen (lees altijd de bijsluiter)
  • Spoel je mond met licht zout water of kamille thee voor 30 seconden. Dit helpt om de pijn te verlichten of de ontsteking te verminderen
  • Vermijd harde voedingsmiddelen en kauwgom. Geef je gebit en kaak juist wat rust.
  • Gebruik een koud kompres. Breng deze op de wang van de pijnlijke kies aan. Dit helpt tegen de pijn en zwelling

Wat te doen bij kiespijn in de nacht?

Als je ook kiespijn in de nacht hebt, ben je waarschijnlijk op zoek naar specifieke informatie over wat te doen bij kiespijn in de nacht. Wat je sowieso kunt doen is bovenstaande praktische tips opvolgen. Daarnaast hebben we nog twee extra tips voor je.

  • Houd je hoofd verhoogd tijdens het slapen. Gebruik bijvoorbeeld een extra kussen om je hoofd en bovenlichaam te ondersteunen. Dit vermindert de bloedtoevoer naar gebit en kan daarom de stekende pijn verminderen.
  • Gebruik een kalmerende techniek voor het slapen, zoals een ademhalingsoefening of meditatie. Zo help je jezelf te kalmeren en haal je de focus van de pijn af. Je bent minder met de kiespijn bezig en valt sneller in slaap.

Hoe voorkom je kiespijn?

Om kiespijn te voorkomen is het belangrijk om een goede mondgezondheid te hebben. Met een gezonde mond en een goed onderhouden gebit heb je namelijk minder kans op kiespijn of andere ongemakken in de mond. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Poets elke dag twee keer je gebit voor minimaal twee minuten lang. Met een elektrische tandenborstel verwijder je het makkelijkst alle plak van je tanden. Het advies is dus om een elektrische borstel te gebruiken. Reinig je gebit naast het poetsen ook een keer per dag met een ragger, tandenstoker of stukje flosdraad. Het is daarnaast belangrijk dat je de juiste voeding tot je neemt. Let op suikers en zuren, want die tasten je glazuur aan en dat wil je juist voorkomen. Kom ook regelmatig naar de periodieke controle of bezoek de mondhygiënist om kiespijn preventief te voorkomen.