Opsporen van tandvleesontsteking of verlies van steunweefsel

Tijdens het periodiek onderzoek beoordelen wij de steunweefsels in je mond. De tandarts tikt het tandvlees aan met een meetstaafje (pocketsonde) om te beoordelen of er sprake is van bloeding, gezwollen tandvlees en verdiepte ruimtes tussen de tand en het tandvlees.

Als deze symptomen zich voordoen, is er sprake van tandvleesontsteking en/of verlies van steunweefsel rondom de tanden en kiezen. Als er aanleiding voor is, maken we, in overleg, tevens een röntgenfoto om het niveau van het kaakbot te beoordelen. Er kan namelijk sprake zijn van parodontitis.

Parodontitis: verlies van kaakbot

Indien er sprake is van een tandvleesontsteking die tot verlies van kaakbot heeft geleid, is er sprake van ‘parodontitis’. De steunweefsels rondom de tanden en kiezen zijn hierbij aangetast, wat uiteindelijk kan zorgen voor verlies van tanden kiezen. Parodontitis ontstaat vaak onopgemerkt. Daarom is de periodieke controle van deze weefsels zeer belangrijk.

Hoe ontstaat parodontitis precies?

Parodontitis is een multifactoriële ziekte, die ontstaat door een verstoring van de balans tussen de afweer en aanwezigheid van bacteriën. ‘Lifestyle’ factoren, zoals onvoldoende mondhygiëne, roken, stress, ongezonde voeding en overgewicht, zijn veelvoorkomende oorzaken hiervan. Daarnaast spelen soms erfelijke factoren of ziekten, zoals reuma of suikerziekte (diabetes), een rol. Deze ziektes kunnen de weerstand namelijk negatief beïnvloeden.

Waaraan kunt u parodontitis herkennen?

Parodontitis gaat vaak gepaard met een slechte adem (halitose) en een vieze smaak in de mond.

Behandeling parodontitis

Bij aanwezigheid van parodontitis, zal de tandarts adviseren een bezoek te brengen aan de mondhygiënist of hij/zij zal je verwijzen naar de tandarts-parodontoloog. Dit is bij Glimlach! Tandzorg een interne verwijzing. Omdat het een interne verwijzing betreft, is er een optimale samenwerking tussen de eigen tandarts en de tandarts-parodontoloog. Tandheelkunde en parodontologie gaan op deze manier hand in hand.

Tijdens het eerste bezoek brengen we de situatie van het tandvlees en de omliggende weefsels uitgebreid in kaart en bespreken we eventuele risicofactoren. Na dit onderzoek stellen we een passend zorgplan op waarin we rekening houden met de wensen van de patiënt. Ons uiteindelijke doel is om de tandvleesontsteking te verhelpen en daarmee de mondgezondheid te optimaliseren.

Bij Glimlach! hebben wij een gespecialiseerd team voor het behandelen van (ernstige) parodontitis. Wij zijn tevens een verwijspraktijk voor Gouda en omstreken [lees meer hierover op de pagina van ‘Glimlach! Paro’].