Gepubliceerd op 17-05-2023

Tanden poetsen

Goed tanden poetsen: hoe doe je dat?

Een stralende lach en een frisse adem beginnen met een goede mondgezondheid. Je gebit gezond en schoon houden doe je door je tanden op de juiste manier te poetsen. Daarbij is het natuurlijk ook goed om nog een extra flosdraad of tandenstokers te gebruiken. Ondanks dat iedereen weet dat je minimaal twee keer per dag je tanden moet poetsen, kent niet iedereen de juiste techniek. Glimlach! Tandzorg legt je in deze blog alles uit over hoe je goed moet tanden poetsen 

Hoe lang tandenpoetsen?

Het is belangrijk om voldoende tijd aan het poetsen te besteden. Een veel gestelde vraag is: ‘’Hoe lang tandenpoetsen is genoeg voor een schoon gebit’’? Het antwoord is twee minuten per poetsbeurt zorgvuldig poetsen. Zo heb je namelijk genoeg tijd om al de tandplak te verwijderen. 

Twee minuten tanden poetsen lijkt misschien kort, maar veel mensen hebben de neiging snel hun tanden te poetsen. Het kan daarom handig zijn om timer te zetten. Zo weet je zeker dat je de twee minuten echt haalt. Elektrische tandenborstels hebben vaak een automatische timer en stoppen vanzelf na twee minuten.  

Waarom tanden poetsen?

Je vraagt je nu misschien af waarom tanden poetsen nodig is? De belangrijkste reden is dat je tandplak van je tanden moet verwijderen. Tandplak is een kleverige laag die bestaat uit bacteriën die verschillende soorten gebitsproblemen veroorzaken. Met zorgvuldig poetsen voorkom je gaatjes en tandbederf, maar dat is niet de enige reden waarom je tanden moet poetsen. Welke redenen dit zijn lees je hieronder.  

1. Geen gaatjes, tandvleesaandoeningen en tandbederf 

De bacteriën die in tandplak zitten veroorzaken verschillende problemen in de mond. Blijft er tandplak op je tanden zitten? Dan ontstaan er gaatjes in het gebit. Als de gaatjes niet worden behandeld dan kunnen je tanden en kiezen bederven. Tandbederf veroorzaakt een onaangename geur uit de mond. De tandplak die blijft zitten kan ook tandvleesaandoeningen veroorzaken, zoals parodontitis. Ook hierbij ruikt je adem niet fris. Om je mond gezond en schoon te houden moet je de tandplak dus verwijderen. 

2. Je tanden mooi wit houden 

Dranken als koffie, thee en frisdranken veroorzaken verkleuring op je tanden. Maar ook bepaald voedsel en tabaksproducten kunnen je gebit laten verkleuren. Om je tanden stralend en wit te houden, moet je je tanden goed poetsen. Door twee keer per dag te poetsen, verwijder je alle verkleuringen van je tanden en kiezen. Wil je je stralende glimlach behouden? Dan is zorgvuldig tanden poetsen dus belangrijk.  

3. Besparen op tandartskosten 

Door consequent je tanden te poetsen voorkom je gaatjes en andere gebitsproblemen, bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Op de lange termijn blijft je gebit schoon en daarmee voorkom je problemen. Door je tanden grondig te reinigen voorkom je dat er een complexe tandheelkundige behandeling nodig is én dat bespaart kosten.  

Hoe poets je je tanden?

Je weet nu waarom tanden poetsen belangrijk is. Maar hoe poets je je tanden op de juiste manier? Dat hang ervan af of je een normale of elektrische tandenborstel hebt.  

Poetsen met een normale tandenborstel 

 • Zet je tandenborstel richting het tandvlees schuin in een hoek van 45 graden  
 • Poets nu de bovenkant, binnenkant en buitenkant van alle tanden en kiezen 
 • Neem ook je achterste kiezen mee en poets elke tand met zorg en aandacht 
 • Beweeg de tandenborstel zonder hard te drukken kort heen en weer over de tanden 
 • Poets niet te hard, want dan kun je het tandvlees beschadigen 
 • Heb je je tanden 2 minuten gepoetst? Verwijder dan nog even de bacteriën van je tong met een tongschraper of de haren van de tandenborstel 

Poetsen met een elektrische tandenborstel 

 • Zet de elektrische tandenborstel schuin in een hoek richting je tandvlees 
 • Druk niet te hard, want dan kun je het tandvlees beschadigen 
 • Plaats de elektrische tandenborstel voor een aantal seconden op de tand of kies 
 • Poets vervolgens de bovenkant, daarna de binnenkant en als laatst de buitenkant van alle tanden en kiezen 
 • Neem ook je achterste kiezen aandachtig mee met poetsen 
 • Vergeet niet om de stukjes tussen de tanden te poetsen, want hier zit ook tandplak 
 • Stopt je elektrische tandenborstel? Dan heb je twee minuten gepoetst. Maak je tong eventueel nog schoon met een tongschraper 

 

Elektrisch tanden poetsen: is dat beter?

Je tanden goed poetsen is met een elektrische tandenborstel vaak makkelijker. Elektrische tandenborstels verwijderen tandplak namelijk door de bewegingen die de borstel maakt effectiever. Maar is elektrisch tandenpoetsen echt beter? Dat is lastig om te zeggen. Als je met een normale tandenborstel regelmatig je tanden op de juiste manier poetst, is dat ook effectief.  

De keuze tussen elektrisch of handmatig poetsen hangt dus van jouw persoonlijke voorkeur af. Wel goed om te weten is dat een elektrische tandenborstel je het een stuk makkelijker maakt om tandplak effectief te verwijderen.