Gepubliceerd op 14-08-2023

Wat te doen bij tandpijn?

Wat te doen bij tandpijn: zo pak je het aan

Gevoelige tanden: het kan een pijnlijke ervaring zijn. Vaak speelt de pijn op bij het consumeren van warme of koude voedingsmiddelen. Heb je last van tandpijn, dan kun je hier enorm veel last van hebben. Zo ingrijpend dat het zelfs je dagelijks leven kan beïnvloeden. Hieronder lees je alles over het hebben van pijn aan de tanden en wat je hier het beste tegen kunt doen, zodat jij die glimlach op je gezicht weer terug kunt krijgen.

Wat is tandpijn?

Tandpijn voelt als een plotselinge pijn aan de mond. De pijn varieert van mild tot ernstig en kan voortdurend opkomen en weer wegebben. Onophoudelijke tandpijn kan als kloppend worden ervaren en kan zeurend overkomen. Tandpijn kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan aandoeningen. Hoe de pijn aan de tanden ook ontstaat, één ding staat als een paal boven water: je wilt er zo snel mogelijk vanaf. Maak daarom direct een afspraak bij Glimlach! Tandzorg.

Oorzaken van tandpijn

Om de tandpijn te behandelen, is het belangrijk dat je weet waar de pijn vandaan komt. Pijn aan de tanden kan de volgende oorzaken hebben:

  • Cariës. Bij gaatjes komt het onderliggende tandbeen bloot te liggen door aantasting van het tandglazuur, wat zorgt voor pijn aan de tanden.
  • Ook door problemen aan het tandvlees komt het tandbeen bloot te liggen, waardoor er tandpijn ontstaat.
  • Afgebroken tanden. Barsten in de tanden of afgebroken stukken kunnen veel pijn veroorzaken.
  • Door verstopte holtes kan de pijn zich uitstralen naar de tanden. Deze pijn aan de tanden is vaak in het hele gebit te voelen.
  • Tanden knarsen. Veel mensen knarsen ’s nachts met hun tanden. Dit zorgt voor een stijve kaak en tandpijn.

Tackel de pijn: zo stop je de onophoudelijke tandpijn

Het liefst kom je zo snel mogelijk van je tandpijn af. Niet alleen doet het enorm veel zeer; de pijn voelt de hele dag zeurend aan, waardoor je je minder kunt concentreren. Heb je last van pijn aan je tanden, dan kunnen de volgende stappen de pijn verlichten:

  1. Bezoek je tandarts. De nummer één oplossing tegen tandpijn is om zo snel mogelijk een specialist te raadplegen. Heb je last van pijn aan de tanden, dan is dit de eerste stap die je moet nemen. Zo kun je verergering van de problemen voor zijn en kan de oorzaak van de pijn meteen vastgesteld worden.
  2. Neem pijnstillers. Pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, kunnen de ergste pijn verlichten. Zorg er wel voor dat je ook een afspraak met een tandarts maakt.
  3. Gebruik een koud kompres. Koelen kan helpen om de zwelling en pijn te verminderen.

Vermijd koude of warme dranken. Extreem koude of warme dranken kunnen de pijn verergeren of opwekken. Kies daarom zoveel mogelijk voor lauwe dranken.

Pijn aan tanden betekent bezoek een tandarts

Natuurlijk kun je veel middeltjes uit de trukendoos halen om de ergste pijn op korte termijn te verlichten. Toch is het zaak om de oorzaak zo snel mogelijk aan te pakken om te voorkomen dat de pijn continu terugkeert. Bij Glimlach Tandzorg raden we daarom aan om zo snel mogelijk langs te komen om de pijn te behandelen. Wij hanteren hiervoor de volgende regel. Ervaar je langdurige pijn aan je tanden? Met andere woorden: komt de pijn continu weer terug? Zorg dan dat je een afspraak maakt met jouw tandarts of mondspecialist.

Tandpijn voorkomen: houd je mond gezond

De eeuwige dooddoener, maar niets is minder waar: voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk is tandpijn niet altijd te voorkomen, maar met een goede mondzorg kom je al een heel eind. Allereerst zijn periodieke controles (denk aan halfjaarlijks) belangrijk om het ontstaan van tandpijn een stap voor te zijn. Je zorgt er namelijk voor dat je problemen in een vroeg stadium kunt ontdekken, waardoor je de ergste pijn voor kunt zijn. Daarnaast helpt een goede mondhygiëne om gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

Een glimlach zonder pijn

Bij Glimlach Tandzorg willen we jouw tandpijn zo snel mogelijk verhelpen. Welke behandeling er nodig is, is afhankelijk van de diagnose. Onze specialisten onderzoeken daarom eerst waar de pijn vandaan komt en zorgen daarna voor een passende behandeling. In ieder geval willen we je graag op het hart drukken om zo snel mogelijk een tandarts te bezoeken als je last hebt van onophoudelijke tandpijn.

Maak zo snel mogelijk een afspraak bij Glimlach Tandzorg. Twijfel je over je pijn? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten denken graag met je mee om de pijn aan je tanden zo snel mogelijk te verhelpen.