Gepubliceerd op 15-08-2023

Vulling gebroken: wat moet ik doen?

Wat te doen bij een gebroken vulling?

Een gebroken vulling of kroon is ontzettend vervelend. Door het breken van de vulling kan er namelijk pijn of ongemak in de mond ontstaan. Het kan zijn dat je hierdoor problemen ervaart met eten of drinken. In sommige gevallen voel je de vulling bewust breken, bijvoorbeeld door het bijten in hard voedsel. Echter is dat niet altijd het geval. Misschien vraag je je wel af: is mijn vulling gebroken? Glimlach! Tandzorg vertelt je graag wat je moet doen bij een gebroken vulling.

Wat is een gebroken vulling en hoe ontstaat het?

Een gebroken vulling is simpel gezegd een afgebrokkelde, gebarsten of losgekomen vulling die eerder in de kies of tand geplaatst is. Een gebroken vulling kan een van de volgende oorzaken hebben:

  • Tandenknarsen of klemmen: Het regelmatig druk zetten op je tanden en kiezen door het tandenknarsen of klemmen van tanden kan een breuk veroorzaken.
  • Kauwen op hard voedsel: Het kauwen van hard voedsel, zoals harde snoepjes, noten of ijsblokjes, kan ervoor zorgen dat je vulling breekt.
  • Een plotselinge val of klap: Een plotselinge val of klap op de tand of kies kan de vulling beschadigen en laten breken.
  • Veroudering of slijtage: Vullingen kunnen na verloop van tijd slijten of broos worden. Hierdoor breken ze makkelijker.
  • Onjuist kauwen: Als je een verkeerde bijt of een onjuist kauwpatroon hebt, kan je druk op bepaald deel van de vulling uitoefenen. Dit kan de vulling doen breken.
  • Slechte mondverzorging: Sla je de periodieke controle of mondhygiënist regelmatig over? Dat kan leiden tot vullingen die sneller breken.

Gebroken vulling kies of tand: zo herken je het

Een gebroken vulling van je kies of tand kan verschillende symptomen hebben. Welke klachten je ervaart, verschilt per persoon en situatie. Enkele veel voorkomende symptomen zijn pijn of gevoeligheid rondom het gebied waar de vulling zich bevindt, voornamelijk bij het eten of drinken en scherpe randen om de tand/kies die je tong, wang of lip irriteren. Maar ook de gevoeligheid voor lucht of speeksel rondom de kies kan leiden tot een gebroken kies.

Echter kan je een gebroken vulling ook herkennen aan een verandering in het uiterlijk van de tand of kies. Als de vulling een stukje mist of er anders uitziet dan kan dit ook een teken van een gebroken vulling zijn. Verandert je tand van kleur? Een gebroken vulling kan ervoor zorgen dat de tandkleur verandert, wat weer kan wijzen op interne schade.

Wat doen bij vulling uit kies gebroken?

Is je vulling uit de kies gebroken? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met de tandarts op te nemen. Een van onze specialisten kan een passende behandeling vaststellen om jou zo snel mogelijk van het ongemak af te helpen.

Tips om de pijn te verlichten

Om de pijn van de gebroken vulling tijdelijk te verlichten, hebben we vijf tips voor je.

  1. Spoelen met zout water: Voeg aan een glas warm water een theelepel zout toe. Spoel dit in je mond voor ongeveer 30 seconden. Dit helpt om de pijn te verzachten en een eventuele ontsteking te verminderen.
  2. Pijnstillers gebruiken: Paracetamol en ibuprofen helpen om tijdelijke pijn weg te nemen en eventuele ontstekingen te beperken. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
  3. Koude kompressen: Als je last hebt van een zwelling rondom je gebroken vulling, kun je een koud kompres op de buitenkant van je wang leggen. Doe dit voor ongeveer 15 minuten.
  4. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen: Het eten of drinken van warme, koude of zoete voedingsmiddelen kan de gevoeligheid verergeren. Probeer deze dus niet te nuttigen.
  5. Kies voor zachte voeding: Kies voor zachte voeding die gemakkelijk te kauwen is en geen extra druk op de gebroken kies of tand uitoefent.

Een stralende lach zonder pijn

Bij Glimlach! Tandzorg is het onze zorg om jou zo snel mogelijk van je pijn te verlossen. Welke behandeling er precies nodig is bij een gebroken kies, verschilt per situatie. Als je last hebt van pijn, willen we je meegeven dat je het best zo snel mogelijk contact met de tandarts kan opnemen. Een van onze specialisten kijkt met rust en geduld naar jouw gebit om het ongemak te verhelpen.