Gepubliceerd op 21-09-2023

Wat te doen bij tandenknarsen?

Wat te doen bij tandenknarsen: zo pak je het aan

Heb jij ’s ochtends last van stijve kaken? Of word jij wakker met onverklaarbare hoofdpijn? Dan is de kans groot dat jij jouw tandenknarst. Wil jij opstaan met een glimlach op je gezicht en af van die stijve kaken? Lees hieronder alles over het knarsen van tanden wat het is en wat je er het beste tegen kan doen.

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen is een veelvoorkomend probleem voor zowel jonge kinderen als volwassen. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen. Knarsen kan zowel ’s nachts als overdag plaatsvinden zonder dat je dit doorhebt. Het is een onbewuste beweging waarbij je jouw tanden krachtig over elkaar schuift of knijpt. De onbewuste beweging produceert een zacht schrapend tot een hard knarsend geluid. Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd. Onder bruxisme valt ook kaakklemmen, het woord zegt het al dit is het krachtig op elkaar klemmen van de tanden.

Wanneer je eenmaal begint met tandenknarsen kom je hier moeilijk vanaf. Het is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. De kauwspier wordt sterker door het tandenknarsen. Een grotere spier heeft de neiging om in beweging te blijven, hierdoor ga je harder knarsen en blijft de spier maar groeien.

Oorzaken tandenknarsen

Er zijn verschillende oorzaken voor het knarsen van tanden. De meeste mensen knarsen niet continu, maar doen dit periodiek. De volgende punten kunnen oorzaken zijn voor het knarsen:

  1. Stress en angst: Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van tandenknarsen. Mensen hebben de neiging om hun spanningen vast te houden in hun kaakspieren, wat kan leiden tot knarsen, vooral ’s nachts.
  2. Onjuiste beet: Wanneer iemand een onregelmatige beet of problemen met de kaakstand heeft, kan dit leiden tot bruxisme. Het lichaam probeert de beet te corrigeren door te knarsen.
  3. Alcohol- en drugsmisbruik: Het gebruik van alcohol en sommige drugs kan het risico op tandenknarsen vergroten.
  4. Slaapstoornissen: Mensen met slaapstoornissen, zoals slaapapneu, hebben meer kans om tanden te knarsen tijdens de slaap.

Gevolgen tandenknarsen

Het knarsen van je tanden heeft ook gevolgen voor je gebit. Door het over elkaar schuiven van je tanden, slijten je tanden sneller. Daarnaast ervaren mensen die knarsen ook kaakpijn, zij hebben namelijk stijfheid in hun kaakspieren. Ook kan je gevoelige tanden en pijnlijke kaken krijgen. Daarnaast zijn oorpijn en wakker worden met hoofdpijn veel voorkomende symptomen. Als laatst kan het leiden tot een verstoorde slaap, zowel voor de persoon zelf als voor je partner. Kortom de gevolgen zijn tandbeschadiging en/of klachten als pijn.

Behandelingen tandenknarsen

Het is vaak erg lastig om te stoppen met knarsen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen om het knarsen te minderen of zelfs te stoppen.

  1. Ontspanning: Het onder controle krijgen van jouw stress is erg belangrijk. Voor stress is het zoeken van ontspanning of speciale therapie erg belangrijk, waardoor je ’s nachts minder gaat knarsen. Ontspan bijvoorbeeld door een warme douche of warm bad te nemen.
  2. Kaakfysiotherapeut: Je kan ook gebruik maken van een kaakfysiotherapeut die kan helpen bij het verminderen van kaakklachten. De fysiotherapeut zal ontspanningsoefeningen geven en massages.
  3. Voedingsmiddelen vermijden: Ook kan jij je kaken meer rust geven door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Denk aan kauwgom, hard brood of vlees. Op deze voedingsmiddelen moet je namelijk veel kauwen.
  4. Verandering levensstijl: Ook is het belangrijk om naar je levensstijl te kijken. Beperk het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol, vooral ’s avonds.
  5. Slaapverbetering: als slaapstoornissen een factor zijn, overweeg dan een behandelingsoptie.
  6. Knarsbitje: Een knarsbitje is een oplossing voor het knarsen. Informeer vooraf bij jouw zorgverzekeraar of jouw bitje (ook wel Splint genoemd) wordt vergoed. Zo’n bitje wordt op maat gemaakt en beschermt de tanden tegen slijtage.

Heb jij het idee dat jij tandenknarst of weet je dit zeker? Wij als Glimlach! Tandzorg bieden uitstekende hulp voor jou mondgezondheid. Wij zorgen voor een gezondere lach, schrijf je in en vergeet die knarsende tanden!