Wat is tandenknarsen?
Tandenknarsen is een veelvoorkomend probleem voor zowel jonge kinderen als volwassen. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen. Knarsen kan zowel ’s nachts als overdag plaatsvinden zonder dat je dit doorhebt. Het is een onbewuste beweging waarbij je jouw tanden krachtig over elkaar schuift of knijpt. De onbewuste beweging produceert een zacht schrapend tot een hard knarsend geluid. Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd. Onder bruxisme valt ook kaakklemmen, het woord zegt het al dit is het krachtig op elkaar klemmen van de tanden.
Wanneer je eenmaal begint met tandenknarsen kom je hier moeilijk vanaf. Het is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. De kauwspier wordt sterker door het tandenknarsen. Een grotere spier heeft de neiging om in beweging te blijven, hierdoor ga je harder knarsen en blijft de spier maar groeien.
Oorzaken tandenknarsen
Er zijn verschillende oorzaken voor het knarsen van tanden. De meeste mensen knarsen niet continu, maar doen dit periodiek. De volgende punten kunnen oorzaken zijn voor het knarsen:
- Stress en angst: Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van tandenknarsen. Mensen hebben de neiging om hun spanningen vast te houden in hun kaakspieren, wat kan leiden tot knarsen, vooral ’s nachts.
- Onjuiste beet: Wanneer iemand een onregelmatige beet of problemen met de kaakstand heeft, kan dit leiden tot bruxisme. Het lichaam probeert de beet te corrigeren door te knarsen.
- Alcohol- en drugsmisbruik: Het gebruik van alcohol en sommige drugs kan het risico op tandenknarsen vergroten.
- Slaapstoornissen: Mensen met slaapstoornissen, zoals slaapapneu, hebben meer kans om tanden te knarsen tijdens de slaap.